30-12-06

Happy Newyear! - sad old year

Dag lieden! Speciaal voor u en de kinders kruip ik nog eens vanonder mijn stapel cursussen om u van mijnen twegen een zeer gelukkig 2007 toe te wensen! I say, party er op los morgenavond, blijft lang uitslapen den dag nadien en hou de bruistabletten bij de hand in geval van nood... Hier zal't in ieder geval een gezellig avondje thuis worden met vrienden, vriendin en lekker eten!

Maar Cherman zou de Cherman nie zijn moest er ook niks op zijne lever liggen met oudejaar. Ge moet vandaag maar eens naar het nieuws kijken en ge zult wel weten waarover ik het heb. 't Is een droeve zaak, me dunkt. 't Is niet dat ik de Uniceffer in mij wil laten opborrelen en wil laten verworden tot een heus nieuwjaarsfonteintje, maar toch. Dat Saddam gruwelijke misdaden tegen de mensheid gepleegd heeft, kan niemand ontkennen; dat hij ook levenslang verdiende, kan niemand tegenspreken... Maar dat ge iemand aan de strop laat hangen op basis van de uitspraak van een gerechtshof dat samengesteld is door de Amerikaanse bezetter (!!) en dat ge dat filmt voor de ganse wereld als PUUR LEEDVERMAAK in de utopische veronderstelling dat daarmee het geweld in Irak gaat ophouden, dan vind ik dat we terecht mogen spreken van een nieuw laagtepunt in de geschiedenis van de mensheid. Domheid kent geen grenzen, zegt men, maar de grenzen van de VS bakenen in mijn ogen toch een groot deel van haar speelterrein af. Vorm voor uwzelf een eigen objectieve mening door in onderstaande link de verschillende videofragmentjes aandachtig te bekijken, vooral dan de "Reactie van Amerika".

http://www.vrtnieuws.net/nieuwsnet_master/versie2/nieuws/...

Het kan natuurlijk zijn dat de journalisten er de extreme gevallen uitgehaald hebben, maar mijn voorgevoel vreest ervoor dat we hier een doorsnee te zien krijgen van de Amerikaanse bevolking. Om er de meest extreme mening uit te halen: volgens de besnorde man in het café is de dood van Saddam een mooi voorbeeld van wat er gebeurt met "terroristen" die denken dat ze kunnen naar Amerika komen om ermee te sollen, en dan eindigt hij met zijn gewiekste en snuggere conclusie "because they can't!" Volgens mij is dit dan weer een perfect voorbeeld van hoe de massamedia het Amerikaanse volk werkelijk heeft DOLgebrainwashed met angstgevoelens en haat tegenover al wat niet-Amerikaans is. Was Saddam een terrorist? In mijn ogen niet. Een brutale massamoordenaar en dictator, ja, maar "terrorist"? Zo ziet ge maar dat dit woordje stilaan een label begint te worden die we op alle misdadigers plakken, "terrorist" wel te verstaan als de zwaarste soort misdadiger. En "naar Amerika komen"? De VS heeft Saddam zélf naar Amerika gebracht, for crying out loud! Nu goed, ik kan me hier blindstaren op die éne mislukkeling die zich nota bene in een Texaanse kroeg bevond op het moment van het interview, maar globaal genomen vind ik het gewoonweg cru en onmenselijk dat wij àls mens kùnnen beslissen over andermans leven en dood. Noem mij een christelijke freak als ge wilt, maar in mijn ogen kan enkel God dat.

Nu is het natuurlijk zoeken naar een oplossing. Wat moet ge met mensen als Saddam doen? "Zet 'em op een paal en laat mensen ermee doen wat ze willen!" biedt iemand aan (tevens Amerikaan, btw). Handig om weten dat uw poedels nu ook eens op een ex-dictator kunnen gaan piesen, maar mijns inziens nu ook weer niet de beste oplossing. Dan kunt ge hem inderdaad beter de strop geven. "Steek 'em levenslang in't gevang!", pleiten mensenrechtenactivisten. In eerste instantie zou ik ook zo denken, maar zoals mijn moeder zegt, bestaat er dan uiteraard het gevaar dat hij na zoveel jaar weer vrijkomt "wegens goed gedrag." (Zou Saddam pateekes beginnen bakken voor zijn mede-gevangenen?) Eén van mijn vrienden zegt dan weer dat wij als belastingsbetaler dan mogen betalen voor meneer zijn luxe-verblijf in één of ander prison dat meer wegheeft van een verwenningsoord dan iets anders; ééntje waar de elektrische stoelen massagestoelen zijn die schokjes geven die goed zijn voor uw rug en de bloeddoorstroming. Ze hebben allebei een punt. Maar ligt het probleem dan niet in eerste instantie bij ons rechtssysteem? Ligt het niet aan ònze wetgeving en òns gevangenisbeleid dat mensen als Dutroux op dit moment wellicht behandeld worden als koningen? Volgens mij dienen we dààr eerst en vooral een oplossing te zoeken. Laten we voor mensen àls Saddam, àls Dutroux (en laat ons toegeven: àls Bush) eens zoeken naar prisons als "The Rock" (cfr. film met Sean Connery & Nicholas Cage): high-security, op één of ander eiland, zodat ontsnappen onmogelijk is én waar ook een vroegtijdige vrijlating onmogelijk is. 't Wordt dan natuurlijk gevaarlijk om te beslissen wié hier naartoe "mag" en wie niet.

Tenslotte wil ik gewoon stellen dat ik mij niet zodanig erger aan het doodsvonnis van Saddam, dan wel aan de rol die de VS hierin speelt. Ik kan me enigszins voorstellen dat uw stoppen wel es zouden kunnen doorslaan moest iemand heel uw familie uitgemoord hebben en dat ge misschien met lichtelijk genot diens executie zou kunnen bekijken, hoewel ge later waarschijnlijk tot uw zinnen zou komen en beseffen dat diens dood u geen stap heeft verdergeholpen en ook uw overleden familieleden niet heeft teruggebracht. Brengt een ander zijn dood wérkelijk "gerechtigheid" voor het leed dat die u heeft berokkend? Stel u in zo'n positie... Misschien dat ge in een eerste fase "ja" zou antwoorden, maar uiteindelijk komt ge negatief uit en zijt ge zelf niet beter dan de misdadiger zelf. In een gemeenschap waar de doodstraf dan weer toegelaten is, zoals Irak, kunnen wij onze Westerse visie ook niet doen gelden, vind ik. Veronderstellen dat wij "het beste systeem" hebben, dat zou een beetje hypocriet zijn, nietwaar meneer Bush? Maar laat de beslissing over die doodstraf dan verdorie over aan diegenen ùit die maatschappij, diegenen die slachtoffer waren van Saddam's wanpraktijken en laat hén over zijn lot beslissen, als men daar de mens dan toch gerechtigd acht om over leven en dood van een derde te beslissen. Ik maak me zo kwaad dat heel het proces van Saddam onder toezicht stond van Amerika en dat de belangrijkste pionnen (zoals de rechter) door dit land zelf uitgekozen waren. Een berechtiging door het volk van Irak? I don't think so. Een rechtvaardig proces? Evenmin. Ik ben de betutteling van Amerika KOTSBEU en kan die regering gewoonweg geen seconde meer uitstaan. Mogen de nieuwe presidentsverkiezingen tot mooiere toestanden leiden dan het duivelse onheil dat in 2000 is geschied.

Als ge even tijd hebt, klik alstublieft ook eens de onderstaande link aan om nog meer wantoestanden bloot te leggen. Wijze woorden van een vrouw die de eerste was in Hollywood om haar ongezouten mening over het huidige presidentschap te uiten. De extra vijf minuten van uw tijd waard:

16:03 Gepost door C.M. in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

I agree! Ik vind die strop voor Saddam ook maar niets... en dan nog te bedenken dat hij midden in een andere rechtzaak zat, dit kan toch niet zomaar? Zal dit alles het Iraakse volk, de man op de straat, ten goede komen? I doubt it.

Het filmen vind ik ook schandalig, in het nieuws de beelden gezien toen ze hem de strop aantrokken. Afschuwelijk. Konden ze dan op z'n minst geen humanere (contradictio interminis) manier toepassen? De strop, net of we nog in de middeleeuwen leven.

Ah hier kan je uren over doorgaan, maar het is toch te laat...

Gepost door: Manlome | 30-12-06

de man was waarschijnlijk een onmens, een wrede dictator dat staat vast en dan die beelden van de executie in een donker kelderke, hoe vernederend voor de mensheid, hij verdiende niet beter, maar toch...ik ben tegen de doodstraf, en dan die schijnprocessen...sjongejonge, de westerse wereld heeft duidleijk zijn standaard gezet voor andere landen...
anyways: happy new year! may the forc be with you and your brains!
hard studeren hé!

Gepost door: lord cms | 30-12-06

Hoi Cherman! Jong jong... zo'n knappe blog en ik heb die nog nooit ontdekt! Een gat in mijne cultuur! ;-)

Ik kom hier zeker nog langs want ik heb al in de mot dat je schrijfsels (en je humor!) me liggen!

Bij deze wens ik jou en allen die je dierbaar zijn een heel gelukkig 2007! Veel succes in alles wat je onderneemt!

Groetjes van Fleur

Gepost door: Fleur | 30-12-06

Hoi Tim! Ik ben zo onder de indruk van je blog dat ik je een linkje heb gegeven en een blogje aan jou heb gewijd! Is da niks? ;-)
Nog een fijne avond!
Groetjes,

Gepost door: Fleur | 30-12-06

nee michel, nee! ik vind niet dat ge op guido lijkt maar ik denk dat ge'm af en toe onbwust achterdoet :p
smakelijke feesten hé makker!
en lezen? wat is dat? wie leest er hedentendage nog hé als er zoveel leuke blogs zijn :p

Gepost door: jeronimo | 31-12-06

Dag Tim,

Ik begrijp je reactie over Saddam ze, en 't is ook een zeer menselijke reactie... Maar ik wete niet in hoeverre je op de hoogte bent van wat Saddammeke in zijn leven allemaal uitgestoken heeft, maar ik verzeker u, door hem zijn er mensen op een veel gruwelijkere manier gestorven dan gewoon door het strop... Hij heeft de dood van duizende mensen op zijn geweten, en ik vind dat zo iemand niet verdient van zelf nog in leven te zijn... Je kan hem levenslang opsluiten, maar dat vind ik nog te goed voor zo'n misdadiger...

En ja, die reactie van de Amerikanen... 't Zijn Amerikanen e... Denk dat daarmee alles gezegd is, Amerika is in hun ogen 'den baas van de wereld', ma neem hun naïeve reactie met ne serieuze korrel zout ze ;) En dat de Amerikanen het proces leiden... Mja, wie had het anders moeten doen? De Irakezen??? Wie weet dat da er dan met Saddam gebeurd was :s

Allé ja, ik ben ni voor de doodstraf e, maar hiervoor vind ik dat we es een uitzondering kunnen maken... Over de details kunde blijven discussiëren.. filmen of niet... Anders waren de Irakezen misschien nooit zeker... Allé ja, voor allebei is iets te zeggen, wie zal zeggen wat het beste is?

Saddam was nen dictator en ne massamoordenaar... En dat kunde ni goed praten... Hij is dan nog veroordeeld voor een heel klein deeltje van al zijn misdaden... Ik stel me gewoon in de plaats van al die familie van de afgemaakte slachtoffers van saddam, en ik denk dat zij heel erg blij zijn dat hij weg is en nooit meerdere slachtoffers meer kan maken. Hoe zou jij je voelen moest je iemand die u dierbaar is verliezen door de zotte streken van zo nen dictator... Er zijn heel veel onschuldige mensen voor niks gestorven...

Voila, das wat ik erover denk :) Commentaar is altijd welkom ;)

Nog veel succes met den blok :)

Liesbeth xxx

Gepost door: Liesbeth | 03-01-07

De commentaren zijn gesloten.